Калории во бананите

Бананите се овошје со планетарна популарност и луѓето секојдневно уживаат во нив. Но за многумина од нас кои следиме диета битен е следниот факт:

Колку калории имаат бананите?

Бананите се трето најпопуларно овошје во светот и пред нив се само јаболката и портокалите. Бананите се овошје кое се одгледува во повеќе држави кои се наоѓаат во тропските области, па постојат и повеќе видови и подвидови на банани. Поради овие причини постојат банани во различни големини, па природно е различни по големина плодови да имаат и различен број на калории.
Со цел да бидеме што е можно поточни, бананите ќе ги поделиме во пет различни големини.
banani
Екстра мали банани: Банана до 15 сантими во должина се смета дека се екстра-мали банани и тие имаат околу 75 калории.
Мали банани: Банана која е меѓу 15 и 17,5 сантими во должина се смета дека е мала банана и има 90 калории.
Калории во средно голема банана: Банана што е меѓу 17, 5 и 20 сантими во должина се смета за средно голема банана и има околу 105 калории.
Голема банана: Банана што е помеѓу 20 и 22,5 сантими во должина, се смета дека е голема банана и има 120 калории.
Калории во екстра голема банана: Банана што е повеќе од 22,5 сантими во должина се смета дека е екстра-голема банана и има околу135 калории.
Се надеваме дека оваа поделба на големината на бананите и вредностите во калории кои ви ги дадовме се доволни за да можете слободно и прецизно да го пресметате дневниот внес на калории, доколку во вашата диета се вклучени и бананите.
Интересен факт е дека тиквата која е растение кое успева и на нашите простори има скоро ист состав како и бананите, односно исти калорични и други прехрамбени вредности. Доколку сакате да имате заменска храна или алтернатива за бананите, слободно можете да ги замените со парче варена или печена тиква.

One Response to Калории во бананите

  1. Pingback: Што е здрава исхрана? | Диети за слабеење и секојдневна здрава исхрана

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *